Share culture

Nr. ctr. 2016-3-RO01-KA105-035615

Un schimb de tineri, despre tradiții culinare și nutriție sănătoasă

„You are what you eat. Think Healthy!
You are what you learn. Choose Erasmus+!”

Proiectul Share Culture a fost implementat de Fundația Ikaros din București împreună cu organizații partenere din Ungaria, Italia, Turcia, Polonia și Croația, în perioada martie – decembrie 2017 și finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. Obiectivul proiectului a fost acela de a aduce împreună 36 de tineri din cele șase țări partenere într-o experiență de învățare non-formală pe tema dialogului intercultural, a importanței promovării diversității culturale și a solidarității prin intermediul tradițiilor culinare, însă nu oricum, ci integrându-le într-un mod de viață sănătos.

Activitatea centrală a proiectului, mobilitatea celor 36 de tineri, s-a desfășurat în perioada 20-30 august 2017, în Sinaia.ai departe, în realitatea proprie.

Programul celor zece zile de mobilitate a avut la bază trei piloni de susținere pe care participanții au construit și dezvoltat workshop-urile, prezentările și restul activităților interactive.

Pilonul 1

În cadrul acestui pilon, participanții au dezbătut despre problemele și soluțiile privind sistemele actuale globale de nutriție. În acest context, participanții au reflectat la importanța construirii unor sisteme sustenabile de nutriție (sustainable food systems) care să pornească de la sprijinirea și încurajarea micilor producători, de la educarea populației pe direcția alegerii unei vieți sănătoase și responsabile și de la dezvoltarea fermelor și agriculturii ecologice. Pentru aprofundarea subiectelor dezbătute în cadrul acestui pilon participanții au realizat o vizită la ferma ecologică Bio&Co, iar într-o altă zi din program, au primit-o în vizită pe Alina Constantinescu, un producător local de legume și fructe bio din județul Prahova.

Pilonul 2

Acest pilon a cuprins activități concentrate pe importanța ideii de dialog intercultural și pe asumarea valorilor Uniunii Europene. Dezbaterile au fost susținute de activități de gătit tradițional, cu seri interculturale și mai ales, cu organizarea unui festival culinar multicultural. Festivalul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Sinaia și a Centrului Cultural Carmen Sylva care a și găzduit întregul eveniment.

Pilonul 3

Acest pilon a fost reprezentat de momentele zilnice de reflecție individuală și de grup care au ocupat un loc important în agenda mobilității. Am pornit de la premiza că învățarea se produce nu doar prin punerea în practică a noțiunilor teoretice, ci mai ales prin internalizarea, reflectarea asupra competențelor cheie dobândite, asupra a ceea ce a fost inspirațional sau ceea ce poate fi transpus mai departe, în realitatea proprie.


Share this project:
Share on Pinterest
Related projects
All Projects